Få funn av legemidler og forurensninger i dyr og mat

Denne saken er eldre enn to år

Resultatene fra Fremmedstoffprogrammet for restmengder av legemidler og uønskede stoffer, herunder noen miljøgifter og tungmetaller, i levende dyr og animalske næringsmidler, viser få funn og lave nivåer. Veterinærinstituttet har administrert prøveuttak, - mottak og analyser til programmet, på oppdrag fra Mattilsynet.

Formålet med overvåkingsprogrammet, som har pågått siden 1985, er å bidra til å sikre at maten ikke inneholder rester som kan være helseskadelige for forbruker.

Dette blir gjort gjennom å systematisk innhente og presentere data for innhold av restmengder av forbudte stoffer, legemidler, hormoner og andre vekststimulerende stoffer og forurensende stoffer i levende dyr og norskprodusert kjøtt og innmat fra storfe, gris, småfe, fjørfe, rein og hest, samt i melk, egg og honning. Prøver av elg, hjort og rådyr ble innhentet for å undersøke tungmetallinnholdet i disse artene.

Totalt ble det tatt ut 4249 prøver av de forskjellige dyreartene/næringsmidlene. I 78 prøver (1,8 %) ble det gjort funn som ikke overholdt kravene.

Tyreostatika: Det ble påvist 2-thiouracil i 28 storfe, 24 gris og 3 sau. Det ble påvist 2-mercaptobenzimidazol i et storfe. En mulig forklaring på funnene er at laboratoriet benytter en metode som detekterer et ”naturlig” nivå i dyr som fôres med planter fra korsblomstfamilien.

Steroider: Det ble påvist 17-alfa-nandralon i 4 drektige kuer og 17-alfa-nandralon og 17-beta-nandrolon i en hingst. Litteraturen forteller at stoffet naturlig skilles ut av kuer under drektighetsperioden, og av hingster over en viss alder.

Antibakterielle midler: Det ble funnet penicillin G i en melkeprøve.

Grunnstoffer: Kadmium over EUs MRL ble påvist i prøver fra 7 storfe og 10 småfe, samt i 11 reinsdyr, 7 hjort, 6 rådyr og 31 elg. Bly ble funnet i ett reinsdyr, 2 hjort, 4 rådyr og 2 elg. Kadmium og bly finnes i varierende mengder i naturen, både naturlig, og som følge av forurensning, og tas opp av utmarksbeitende dyr (småfe, rein, elg, hjort og rådyr).

Prøvene har blitt analysert ved laboratorier ved Veterinærinstituttet i Oslo, Norges veterinærhøgskole, Hormonlaboratoriet ved Aker Universitetssykehus, Bioforsk Plantehelse - Pesticidkjemi på Ås og Ghent Universitet, Belgia.

Les rapporten ”Restmengder av legemidler og forurensninger i levende dyr og animalske næringsmidler - 2007.”

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Dag Grønningen, overingeniør, seksjon for kjemi
Tlf: 23 21 62 14, E-post: dag.gronningen@vetinst.no

Del artikkel