Ernæringsbetinget muskeldegenerasjon hos geit

Denne saken er eldre enn to år

Lavt nivå av vitamin E i fôret var antatt årsak til at en geitebesetning i Troms opplevde sjukdomsutbrudd i februar.

Diagnosen ernæringsbetinget muskeldegenerasjon ble stilt, og lavt nivå av vitamin E var antatt årsak. Geitene hadde ikke vært på beite foregående sommer, men de hadde fått friskt gras under slåtten på sommeren. Manglende beiting foregående sommer ble pekt på som en mulig disponerende faktor. Videre var geitene hele høsten og vinteren fôret med rundballer presset uten bruk av ensileringsmiddel, og det er vist at slikt fôr ofte ligger lavt i innhold av E-vitamin. Geitene hadde hele tida hatt fri tilgang på kraftfôr med tilsetning av vitaminer og mineraler.

Ti av de 11 sjuke geitene ble etter noen dager symptomfrie uten behandling eller endring i fôringa. En døde og ble obdusert. Det dominerende funnet var utpreget lys muskulatur i store muskelgrupper mest uttalt i ryggmuskulaturen og i leggmuskulatur, men lys striping kunne ses i varierende grad i store muskelgrupper på frambeina og stammen. Muskulaturen på hofter og lår (gluteus og quadriceps) virket normal. I ryggmuskulaturen var det lett å kjenne forkalkninger ved gjennomskjæring.

Hjertemuskulaturen var skjoldet. Histologisk så vi typiske forandringer som beskrevet for ernæringsbetinget muskeldegenerasjon, sterkt uttalt i skjellettmuskulatur - mer moderate forandringer i myokard. Leveren ble undersøkt med hensyn på vitamin E og selen. Selennivået var tilfredsstillende (0,32 µg/g), mens nivået av vitamin E var marginalt (1,7 µg/g).

Kontaktpersoner
Terje D. Josefsen
Aksel Bernhoft

I Norsk Veterinærtidsskrift 3/2011 omtales i tillegg flere aktuelle diagnoser fra Veterinærinstituttet:

  • Ferskvannsbakterien Pseudomonas fluorescens gir problemer etter sjøsetting.
  • Påvist infeksiøs pankreasnekrose (IPN)- virus i lakseyngel av type ”QTL-rogn”.
  • Smitte med Vibrio salmonicida (kaldtvannsvibriose) på stor laks

 

.

Del artikkel