Hittil har de fleste genmodifiserte planter fått tilført egenskaper som først og fremst har betydning for produsentene, slik som toleranse for sprøytemidler og evne til å motstå insektangrep. Bioteknologiselskapet Monsanto har nå utviklet en genmodifisert soyatype (MON 87769) som har fått tilført gener som gjør den i stand til å lage omega-3 fettsyrer.
Endring av næringssammensetningen i planter kan ha betydning for dyre- og folkehelsen. Omega-3 fettsyrer har dokumenterte helsefremmende effekter, og forbruket av omega-3 fettsyrer kan med fordel økes i følge ernæringseksperter. Soyaolje er den vanligste matoljen, men inneholder normalt ikke omega-3 fettsyrer.
Omega-3 fettsyrer kommer i dag i all hovedsak fra marine dyr, og tilgangen er begrenset. Også i fôr til oppdrettsfisk er behovet for omega-3 fettsyrer stort, noe som bidrar til å øke prisen på omega-3 fettsyrer. Billigere og plantebaserte omega-3 fettsyrer kan derfor være et bidrag til å redusere belastningen på marine dyr, og samtidig bidra til å øke forbruket av omega-3 i mat.
Monsanto har søkt om godkjenning av MON 87769 i EU/EØS-området, til bruk i mat og fôr. Veterinærinstituttet har vurdert søknaden og sendt en høringsuttalelse om saken til Direktoratet for naturforvaltning som forvalter den norske genteknologiloven.
I høringssvaret påpeker Veterinærinstituttet at de mulige positive effektene av genmodifiseringen er utilstrekkelig dokumentert. Dessuten vil endret fettsyresammensetning også kunne ha negative helsemessige konsekvenser, eksempelvis dersom det også skjer andre endringer i fettsyresammensetningen enn økning i innholdet av omega-3.
Les hele høringssvaret sendt Direktoratet for naturforvaltning:
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Arne Holst-Jensen, forsker, fagansvarlig GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 43
E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no
Bjørn Spilsberg, forsker, saksbehandler GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 59
E-post: bjorn.spilsberg@vetinst.no