Dyrs egenverdi anerkjennes i ny dyrevelferdslov

Denne saken er eldre enn to år

Dyr skal ha et godt liv, ikke bare vernes mot dårlig behandling. Dette fremkommer i den nye dyrevelferdsloven som trådte i kraft 1. januar 2010 og avløste dyrevernloven fra 1974. Velferdsbegrepet har fått en sentral posisjon i loven, og en synlig følge av dette er navneskiftet.  

 - Det er nytt at loven tilkjenner dyr egenverdi, og dette har vakt internasjonal oppsikt, forteller Cecilie Mejdell ved Veterinærinstituttet. Cecilie Mejdell er medforfatter til boken Dyrevelferdsloven, kommentarutgave, som akkurat er utgitt på Universitetsforlaget.

Lovens formål er ikke bare å fremme god dyrevelferd, men også respekt for dyr, og loven gir generelle føringer om holdninger til dyr. Et utslag av dette er et eksplisitt forbud mot seksuelle handlinger med dyr. Det har kommet kompetansekrav til alle som har med dyr å gjøre, og barn under 16 år skal ikke ha selvstendig ansvar for dyr. En generell varslingsplikt pålegger enhver å melde fra hvis det er grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell.

Loven bygger på ny kunnskap om dyr og dyrevelferd og legger vekt på dagens holdninger til dyr i samfunnet. Et viktig bakteppe for lovarbeidet har dessuten vært fiskeoppdrettsnæringen, som knapt eksisterte den gang forrige lov ble utformet.

Den nye dyrevelferdsloven er en rammelov som gir de overordnede prinsippene. Detaljene skal finnes i forskriftsverket.

Kommentarutgaven gir en grundig gjennomgang av både forarbeidene og rettspraksis, og vil være et uvurderlig oppslagsverk for alle som arbeider med eller er opptatt av fagområdet.

Forfatterne
Inger Helen Stenevik er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen. Hun har bred erfaring med offentlig forvaltning på dyrevelferdsområdet gjennom mange års arbeid i Landbruksdepartementet, Statens dyrehelsetilsyn og senere Mattilsynet. Hun ledet prosjektgruppen som fremmet forslaget om ny dyrevelferdslov til Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet. Stenevik har også utdanning i biologi og driver i dag en sauegård i Sunnfjord.

Cecilie Marie Mejdell er veterinær og dr.scient. fra Norges veterinærhøgskole og er nå ansatt ved Veterinærinstituttet i Oslo som forsker med dyrevelferd som fagområde. Mejdell var sentral i arbeidet med Stortingsmeldingen om dyrevelferd, var med i referansegruppen til ny dyrevelferdslov og har bidratt i utredningsarbeid som danner grunnlaget for den nye loven. Mejdell har dessuten vært sekretær i Rådet for dyreetikk gjennom 15 år.

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Cecilie Mejdell

Køp boken på Universitetsforlaget

Del artikkel