Dyrevelferd i fokus på Husdyrforsøksmøte

Denne saken er eldre enn to år

Dyrevelferd var et gjennomgangstema ved årets Husdyrforsøksmøte, og sammenlignet med mange andre land er norsk dyrevelferd god. Innledningsvis holdt Cecilie Mejdell foredraget ”Dyrevelferd i Norge – status og utfordringer" og satte spørsmålstegn ved om dyrevelferden likevel er god nok og om husdyra har fått sin rettferdige del av velstandsveksten.

Dyrevelferden utfordres bla. av tvetydige signaler fra myndighetene. I stedet for å konkurrere på pris tror Cecilie Mejdell at norsk produksjon må konkurrere på kvalitet der dyrevelferd inngår som en viktig del. Det er nødvendig med åpenhet og at velferdsfortrinnene er tydelige.

For å beskrive status for dyrevelferd i Norge, og dermed utfordringene, tok hun utgangspunkt i de ”Fem Friheter” for husdyr og 4 prinsipper som er utviklet i EU-prosjektet Welfare Quality. Hun gjennomgikk hvorvidt husdyras behov er tilfredsstilt innen områdene ernæring (bla. sult hos tamrein og foreldredyr av slaktekyllinghybrider, overfôring hos sports- og familiedyr), nærmiljø (bla. plassforhold for ku på bås og høy tetthet ved hold av slaktekylling), helse (smittsomme sykdommer, produksjonslidelser og operative inngrep), kilder til frykt og stress (artsfeller, andre arter, mennesker, miljøfaktorer) og dyras mulighet til å utøve naturlig atferd.

Det ble også arrangert en workshop om velferdsprotokoller. En velferdsprotokoll er et redskap for å måle velferdsnivået hos husdyr mest mulig objektivt.  Den kan brukes for å beskrive og vurdere velferden hos et enkeltdyr, men anvendes oftest på  besetningsnivå.  Protokollen  består  av  en  samling  utvalgte  velferdsindikatorer,  og  angir  konkrete måter disse indikatorene skal måles på. Hva som er en hensiktsmessig protokoll vil avhenge av hva den skal brukes til.

Rådgiving,  kompetanseoppbygging, forskning, dokumentasjon og avdekking av forskriftsbrudd er  forskjellige formål som krever ulike løsninger. En  faktor  er  tidsaspektet,  der  f.eks.  Mattilsynets inspektører oftest har mer begrenset tid til rådighet enn inspektører i forbindelse  med sertifisering eller rådgivere ved en besetningsutredning.

Ved offentlig tilsyn må man  konsentrere seg om forhold som er forskriftsregulert. Til forskningsformål trenger man oftest  mer detaljerte registreringer, mens andre ganger er det nok med en enkel registrering av  hvorvidt forholdet er tilfredsstillende eller ikke. Utdanningsnivå og erfaringsbakgrunn til den  eller de som skal forestå gjennomgangen, samt tilgjengelig måleutstyr, har også betydning. 

Skal forskjellige personer bruke protokollen, er det dessuten nødvendig med opplæring som  sikrer at parametrene vurderes mest mulig likt. Bare da kan resultater fra ulike besetninger sammenliknes. For at dokumentasjonen av velferdsnivået i en besetning eller en husdyrnæring skal ha bred  aksept  i  samfunnet,  er  det  viktig  at  de  valgte  indikatorene  gjenspeiler  bredden  i  dyrevelferdsbegrepet.

Forskere fra Veterinærinstituttet holdt en rekke innlegg på møtet. 

 

 

Del artikkel