Dødelighet hos stillehavsøsters

Denne saken er eldre enn to år

Spredningen av sykdommene bonamiose og marteiliose har gjort det umulig å dyrke europeisk flatøsters i mange områder og stillehavsøsters er nå den viktigste oppdrettsarten i Europa. I forbindelse med tap av stillehavsøsters, i blant annet Frankrike, er det påvist en variant av osterid herpesvirus -1 (OsHV-1 μvar).

Stillehavsøsters er en fremmed art i Norge, men er funnet i Oslofjorden og på Sørlandskysten.  Det dyrkes kun europeisk flatøsters i Norge, men stillehavsøstersen spres seg av seg selv.

Østersdødeligheten ble tatt opp på det årlige møtet for EU og EØS nasjonale referanselaboratorier for skjellsykdommer.  EUs referanselaboratorium (EURL) var vert for møtet som foregikk 15. og 16. mars i La Rochelle, Frankrike. De nasjonale referanselaboratoriene (NRL) orienterte om sykdomssituasjonen i sine områder og la frem forskningsresultater. I tillegg fikk de oppdateringer om EUs regelverk og nye diagnostiske metoder.   

Hva gjør Veterinærinstituttet?
Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for skjellsykdommer og har siden 1995 overvåket helsetilstanden hos europeisk flatøsters i forbindelse med overvåkningsprogrammet for bonamiose og marteiliose. Blåskjell er inkludert i overvåkningsprogrammet fra 2010.

 Les mer om EURL for skjellsykdommer  http://www.eurl-mollusc.eu/

Les mer om dødelighet hos stillehavsøsters  http://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/pub/1894.htm

Les mer om overvåkings- og kontrollprogrammet for bonamiose og marteiliose

Faktaark om skjellsykdommene marteiliose og bonamiose

Les mer om stillehavsøsters i Norge hos Havforskningsinstituttet

Kontakt Veterinærinstituttet Bergen: 
Tlf: 918 58 866. 

Del artikkel