Dødelighet hos småfugl

Denne saken er eldre enn to år

I første halvdel av august er det registrert dødelighet på fôringsplasser for småfugl på Østlandet. Veterinærinstituttet ønsker å klarlegge årsaken til, og omfanget av, disse sjukdomsutbruddene.

Gjennom kontakt med Mattilsynet har Veterinærinstituttet fått melding om flere sjukdomsutbrudd hos småfugl i Hedmark og Østfold. Sjukdomsutbruddene opptrer på private fôringsplasser hvor småfuglene fôres året rundt. Tilsvarende utbrudd er rapportert i sørvestlige deler av Sverige (Dalsland, Värmland). Det er karakteristisk at sjukdommen fortrinnsvis rammer ungfugler av grønnfink.

 

Veterinærinstituttet har fått inn døde fugler til undersøkelse fra to ulike utbrudd. Undersøkelsene er ikke avsluttet. Et hovedfunn ved obduksjon er en kraftig betennelse i fuglenes kro (utvidelsen av spiserøret på halsen). Betennelsen omfatter også i varierende grad fuglenes munnhule og svelg. Ved bakteriologisk undersøkelse er det påvist E. coli bakterier. Det er imidlertid sterk mistanke om at den primære sjukdomsårsaken er infeksjon med den encella parasitten Trichomonas gallinae, noe som understøttes av undersøkelser som er gjort ved Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Sverige.

 

Trichomonas gallinae er en velkjent årsak til betennelse i munnhule, svelg og spiserør (kro) hos ulike arter av fugl. Tilstanden er særlig vanlig hos duer (såkalt gul knop), men kan også opptre hos andre fugler, blant annet finkefugler. Eldre fugler fungerer gjerne som friske smittebærere til unge fugler som kan utvikle alvorlig infeksjon.

Grønnfink_død

Ung grønnfink død av Trichomonas-
infeksjon. Foto: Seksjon for vilthelse.

Det finnes ulike stammer av Trichomonas gallinae som har ulik sjukdomsfremkallende evne. Parasitten er svært vanskelig å påvise hos døde fugler som har ligget en stund. For å sikre diagnosen er det avgjørende å undersøke helt nylig døde fugler, eller avliva sjuke fugler.

 

Veterinærinstituttet ber om at personer som observerer sjuke eller døde småfugler tar direkte kontakt med laboratoriet, eventuelt via Mattilsynet, med tanke på registrering og mulig innsending av fugler for undersøkelse.

 

Veterinærinstituttet kan kontaktes ved henvendelse til Seksjon for vilthelse på tlf. 23 21 63 53, eller via e-post: vilt@vetinst.no.

 

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet

Kjell Handeland, Seksjon for vilthelse, Veterinærinstituttet i Oslo, tlf. 23 21 63 50

Del artikkel