Disputas: Mykobakteriose hos fisk

Denne saken er eldre enn to år

Mykobakteriose hos fisk er vanskelig å oppdage og er ofte underdiagnostisert. Derfor finnes lite kunnskap om hvilken betydning infeksjonen har for oppdrettsnæringa. Adam Zerihun har gjennom sitt doktorgradsarbeid etablert to diagnostiske metoder som mer følsomme enn andre metoder som kan fange opp og påvise mykobakterielle infeksjoner hos fisk på en bedre måte enn tidligere. 

Studien har ført til at en mykobakterie som ikke er påvist i Norge før, ble funnet i lakseoppdrett. Sykdommen ble også karakterisert ved hjelp av eksperimenter med infeksjoner hos lakse- og torskefisk.

Innrapportering av mykobakteriose til offentlig forvaltning har vært sporadisk, og da påvist hos akvariefisk og villfisk, ikke i oppdrettsfisk. Zerihuns etablering av mer sensitive metoder er et viktig bidrag til å fange opp slike sykdomsutbrudd bedre.  De to metodene er basert på henholdsvis real-time polymerase chain reaction (real-time PCR) og immunhistokjemi. En mykobakterievariant som aldri før er påvist i Norge, ble funnet i lakseoppdrett og i lake ved hjelp av disse testene. Atlantisk torsk viste høy mottakelighet for bakterievarianten og utviklet alvorlig sykdom ved eksperiment.

Den isolerte bakterien ble analysert både på cellenivå og på molekylært nivå og ble identifisert somMycobacterium salmoniphilum.Arbeidet har vist atM. salmoniphilumer smittsomt (en viktig patogen)både hos lakse- og torskefisk. Dette er første gang bakterievarianten er isolert og påvist i Norge som en sykdomsfremkallende bakterie hos torskefisk.

Patologiske forandringer i form av alvorlige knutedannelser ble påvist hos torsk og lake medM. salmoniphilum-infeksjon, mens kun milde eller ingen av denne type forandringer ble funnet hos infisert atlantisk laks. Granulomatøse forandringer forårsaket av mykobakterieinfeksjon hos torsk viste seg å gjennomgå flere utviklingsstadier. Identifisering og karakterisering av de ulike stadiene er viktig for vurdering av sykdomsutviklingen, og for å kunne anslå smittetidspunktet. Forekomsten av sykdom hos atlantisk laks i oppdrett med påfølgende økonomisk tap, og forekomst av sykdom hos torskefisk, slik som beskrevet i denne studien, tyder på at sykdommen er mer utbredt både med hensyn til vertsspekter og klimavariasjoner enn tidligere antatt. Underrapportering av mykobakteriose i fisk i oppdrettsnæringen skyldes sannsynligvis liten kunnskap om patologiske forandringer som følger av sykdommen.

Knutedannelse (granulomer) i organ på laks som følge av tuberkulose er sjelden og ofte ikke så tydelig som hos annen fisk, eksempelvis i lake (ferskvannstorskefisk) på bildet under. (Foto: Adam Zerihun)

Skjult infeksjon i laksefisk?
Arbeidet til Zerihun konkluderer med at det kan være misvisende å bruke knutedannelse som kjennetegn for tuberkulose hos atlantisk laks. Det viser også at mycobakteriose kan skjule seg i fisk som havner oppdrettsnæringen kaller “taperfisk”. Dette er en sekkebetegnelse for fisk som taper kroppsvekt uten at en finner et tydelig sykdomsbilde eller en spesifikk årsak.  Bak mange diffuse symptomer og uoppklarte tapstall kan det skjule seg en mykobakterierinfeksjon, der vekttap er et av kjennetegnene.

Stress som oppstår når mange individer oppholder seg tett sammen, svekker immunforsvaret hos fisken og gir mykobakteriene mange verter å formere seg i. Dette er kjente faktorer som kan fremme forekomst av mykobakteriose.

 

DVM Mulualem Adam Zerihun disputerer 11.januar 2013 ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen: "Mycobacteriosis in marine- and freshwater fishes: characterization of the disease and identification of the infectious agents"

Personalia:
Mulualem Adam Zerihun er født i Etiopia og utdannet veterinær ved Humboldt universitetet i Berlin, Tyskland (1989). Han har jobbet som distriktsveterinær, ranch manager og forsker i Etiopia og som forsker ved VI, Oslo, siden 2004. (2006-2010 var stipendiatperiode)

Kontakt Veterinærinstituttet:
Mulualem Adam Zerihun

Del artikkel