Den viktige diagnosen

Denne saken er eldre enn to år

Diagnosen ved utbrudd av en fiskesykdom stilles som en konklusjon og minner mye om oppklaringen av en kriminalsak. Først etter at en rekke ”bevis” er satt sammen, er det mulig å avsi en endelig dom om ”skyldspørsmålet”.

Sykdomshistorien (anamnese) er viktig bakgrunnsinformasjon i en diagnostisk undersøkelse. Hva slags fiskeart er det snakk om, alder, opprinnelse, antall, mulig smittekontakt og fôring – alt dette er det viktig å få oversikt over. Det samme gjelder informasjon om sykdomsutbruddet, som for eksempel symptomer, fiskens oppførsel og dødelighet. Sykdomshistorien settes vanligvis sammen av fiskehelsetjenesten ute i ”felten”.

Når man oppdager død fisk og har grunn til å tro at det ligger en truende sykdom bak, må fisken undersøkes både utvendig og innvendig. Dette kan gjøres enten av fiskehelsetjenesten ute i distriktene eller ved Veterinærinstituttet, forteller seksjonsleder på Seksjon for fiskehelse, Atle Lillehaug, ved Veterinærinstituttet.

- Det viktige i arbeidet med å stille presise diagnoser er tverrfaglig kompetanse og at man har et bredt spekter av analysemetoder til rådighet, sier Lillehaug. – Å stille en diagnose er en alvorlig og krevende oppgave. Først når årsaken til sykdom er avdekket, kan fiskehelsetjenestene sette inn tiltak for å bekjempe den. Feil svar kan få store konsekvenser for både oppdrettsnæringen og forbrukerne.

Les hele artikkelen hos Forskning.no

Del artikkel