Blybatteri i fôr til storfe

Denne saken er eldre enn to år

Ei ku og 15 kalver er døde etter at et traktorbatteri havnet i en for-blander hos en gårdbruker i Mjøsområdet på Hedmarken. Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet bistår med faglig kompetanse for å vurdere helserisikoen som grunnlag for Mattilsynets håndtering av saken.

Uhellet skjedde i begynnelsen av uke 27, og ble oppdaget av bonden selv da han fant plastrester fra batteriet i grovfôret til 80 melkekyr og mange ungdyr på gården. Ut over i uka ble dyr sjuke av blyforgiftning og døde, til nå er ei ku og 15 kalver døde eller avlivet.

Iverksatt tiltak
-Vi arbeider nå med å finne ut hva som har skjedd, og vi følger med på helsetilstanden og dyrevelferden i resten av besetningen, sier avdelingssjef Bente Fauske i Mattilsynet. Hun karakteriserer det som en alvorlig dyrevelferdssak. Inntil videre er all melkeleveranse fra gården stanset og ingen dyr blir levert til slakteriet.

Før bonden fikk varslet Tine, var det ved to anledninger samme uke levert i underkant av 6000 liter melk til Tines meieri i Brumunddal. All produksjon av meierivarer er siden sporet opp, sperret for distribusjon og analysert. Analysene viste at ingen av produktene inneholdt bly over grenseverdi.

Blyforgiftning
Uhellet skjedde i uke 27, dvs. månedsskiftet juni/juli. Ut over i uka ble dyr sjuke med nevrologiske og gastro-intestinale symptomer på blyforgiftning. Til nå er 15 ungdyr og ei ku døde eller avlivet.

-Unge dyr er mer sensitive for blyforgiftning enn voksne dyr. I tillegg kan ungdyra ha fått i seg en relativt større mengde bly enn kyrne fordi de siste får betydelige mengder kraftfôr i tillegg til det blyholdige grovfôret, sier seniorforsker Aksel Bernhoft, fôrtrygghetsansvarlig ved Veterinærinstituttet.  

Bernhoft forklarer at bly har begrenset overgang både til melk og til muskulatur, men ingen dyr blir levert til slakt inntil videre. Det meste av blyet vil skilles ut med avføringen så blyinnholdet i gjødselen må vurderes med tanke på den videre håndtering av den.

Velkjent problem
-Saken er først og fremst alvorlig i et dyrevelferdsperspektiv. Blyforgiftning hos storfe på grunn av bil-/traktorbatterier med bly er dessverre et velkjent problem i landbruket, men det ser ut til at episodene har blitt færre de senere årene på grunn av informasjon og gode innsamlingsordninger. Den vanlige historien er at nysgjerrige dyr slikker på henslengte blybatterier som de har tilgang til i utearealet. Vanligvis er sakene da av mindre omfang enn dette forgiftningsutbruddet i Hedmark, forteller Aksel Bernhoft.  

Veterinærinstituttet har sammen med Folkehelseinstituttet bistått Mattilsynet, Tine og praktiserende veterinær i denne saken.

Les også nettsak fra Mattilsynet.

Kontaktperson ved Veterinærinsituttet:
Aksel Bernhoft

Del artikkel