Viruset forårsaker svært alvorlig, ofte dødelig, sjukdom hos først og fremst sau. I infiserte områder er storfe et viktig reservoar av virus. Utbrudd av bluetongue medfører store restriksjoner på handel og aktiviteter som krever flytting/transport av dyr. Forebyggelse og bekjempelse forutsetter kostbare tiltak som overvåkningsprogram og vaksinering.
Les mer om sjukdommen på Veterinærinstituttets faktaark
Forekomst og spredning av bluetongue i Europa
Sjukdommen har spredd seg fra Afrika til Sør-Europa, der land som Italia og Portugal har hatt problemer i flere sesonger, og har iverksatt regionale vaksinasjonsprogrammer for sau.
De siste to årene har bluetongue også blitt påvist i Nord-Europa, noe som indikerer at vektoren overlever vinteren lokalt. Viruset opptrer her som serotype 8 (av i alt 24), og gir sjukdom både hos sau og storfe. Utbruddene i Nord-Europa har videre vist overføring via Culicoides-arter som tidligere ikke var ansett som vektorer. Noen av de aktuelle artene finnes også i Norge, men en vet ikke om virus kan overleve vinteren i vektoren under norske forhold.
I 2007 har forekomsten hatt en eksplosiv utvikling, med mer enn 30 000 infiserte besetninger i Tyskland, Frankrike og Be-Ne-Lux-landene. I tillegg har England og Danmark fått sykdommen.
Se lenke til kart med inntegnete risikosoner.
Hva gjør Veterinærinstituttet
Som følge av utbruddet i Nord Europa i 2006 ble laboratoriemetoder for diagnostisering av bluetongue etablert ved Veterinærinstituttet. Siden metodene ble etablert har laboratoriet undersøkt ca 1500 prøver fra drøvtyggere for bluetongue-infeksjon; alle med negativt resultat. I samarbeid med Mattilsynet har Veterinærinstituttet i sommer utplassert19 sviknott-feller langs kysten av Sør-Norge fra Rogaland til Østfold for å kartlegge hvilke sviknottarter som finnes i Norge. Foreløpige resultater viser at vi har flere arter sviknott som kan overføre bluetongue.
Veterinærinstituttets vurderinger angående risiko for spredning av bluetongue til Norge
Bluetongue har i 2007 spredt seg til nye områder i Nord-Europa. I løpet av høsten har sykdommen også etablert seg i England og Danmark. I Danmark ble det konstatert bluetongue i en sauebesetning på Lolland 13.10. Etter dette har det ikke vært påvist flere smittede besetninger. Dette skyldes antagelig lav dagtemperatur som begrenser sviknottenes aktivitet. Veterinærinstituttet anser det som mest sannsynlig at bluetongue-virus vil introduseres til Norge ved import av smittede drøvtyggere eller ved spredning av infisert sviknott via Syd-Sverige eller over havet fra Danmark. For tiden er det svært liten import av drøvtyggere til Norge. I deler av Danmark og Syd-Sverige er det iverksatt omfattende smitteforebyggende tiltak. I tillegg går vi inn i en kaldere årstid i Nord Europa som medfører lav innsektsaktivitet og opphør av smittespredning.
Veterinærinstituttet anser det som lite sannsynlig at bluetongue-virus vil introduseres til Norge i 2007 eller i første halvår 2008.
Hva gjør Mattilsynet
Mattilsynet følger situasjonen i Europa nøye og støtter seg på Veterinærinstituttets risikovurderinger. Arbeid med å oppdatere og vedlikeholde beredskapsplanen for forebygging og bekjempelse av bluetongue foregår kontinuerlig. Mattilsynet sikrer også informasjon til aktuelle parter
Mattilsynet og Veterinærinstituttet arbeider med å etablere et overvåkningsprogram for bluetongue i 2008 som innbærer en videreføring av kartleggingen av sviknott og serologisk undersøkelse av et utvalg av storfe.
Kontakter
Veterinærinstituttet:
Ståle Sviland, Forsker/veterinær
Seksjon for produksjonsdyr
Tlf: 2321 6382
Faks: 2321 6475
E-post: stale.sviland@vetinst.no
Mattilsynet:
Astrid Berg
Seniorrådgjevar/Veterinær
Hovudkontoret Seksjon for landdyr og dyrehelsepersonell
Tlf: 51 68 43 50 / 51 68 43 00
E-post: Astrid.Berg@Mattilsynet.no