I ukene som kommer skal Veterinærinstituttet analysere prøver som Mattilsynet tar ut i aktuelle besetninger, for å kartlegge forekomsten av smitte. – Vi er godt forberedt for oppgaven, sier Jorun Jarp, avdelingsdirektør for dyrehelse, - selv om det dreier seg om et svært høyt antall prøver.
I tillegg til laboratoriekapasiteten ved hovedkontoret i Oslo forbereder også regionskontoret i Sandnes seg på å ta i mot prøver. Prøvene vil bli testet for antistoffer for blåtungeviruset, og eventuelle positive prøver vil bli fulgt opp med PCR, som viser om virus-arvestoff er til stede i prøvene. Positive prøver sendes også EUs referanselaboratorie i England for en endelig bekreftelse.
Meieriene vil sende inn tankmelkprøver fra alle melkebesetninger, mens det fra ammeku- og kjøttprodusenter, samt fra småfebesetninger, vil bli sendt inn blodprøver. Veterinærinstituttet bistår også Mattilsynet i planleggingen av prøveuttakingen fra aktuelle besetninger.
Det befinner seg om lag 1000 storfebesetninger og 500 småfebesetninger innen området som omfattes av Mattilsynets soneforskrift
(se kart over restriksjonssonene).
I den kalde årstiden vi nå er inne i, vil ikke blåtungevirus kunne overføres til nye dyr, men at viruset kan ha spredt seg med livdyrsalg, eller med sviknott på seinhøsten. Veterinærinstituttet planlegger en ny kartlegging av potensielle vektorer i løpet av våren.
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Jorun Jarp, avdelingsdirektør, avdeling for dyrehelse
E-post: jorun.jarp@vetinst.no
Tel: 23 21 60 67/900 56 216
Ståle Sviland, forsker, seksjon for husdyrhelse og velferd
Telefon: 23 21 63 82/90 64 16 98
E-post: stale.sviland@vetinst.no