Metodene som i dag brukes for å undersøke om skjell inneholder algegifter er både dyre og tidkrevende. Delvis skyldes det at det finnes svært mange forskjellige algegifter og at man ennå ikke har tilgjengelig egnede metoder for påvisning av alle forbindelsene.
Forsker Dr. Chris Miles fra New Zealand har fått et Marie Curie International Incoming Fellowship fra EUs 7ende rammeprogram for forskning og teknologi.
- Vi må forstå mer om hvordan algegifter virker og hvor giftige de ulike forbindelsene er for mennesker, sier Dr. Miles. Deretter kan vi lage raske og pålitelige tester som bidrar både til å sikre at forbrukerne får trygge matvarer og at sjømatindustrien kan garantere kvaliteten på sine produkter.
Den norske skjell-produksjonen er i vekst, men den er foreløpig liten sammenlignet med andre skjellproduserende land. Plukking av skjell for eget bruk er ganske populært i Norge, og det er derfor viktig at blåskjellvarslene fra Mattilsynet både er nøyaktige og at de når publikum så tidlig som mulig.
Økt internasjonalt samarbeid
Dr. Miles håper at hans to-års periode ved Veterinærinstituttet vil resultere i bedre kunnskap om algegifter, og bedret samarbeid mellom forskningsmiljøer i Norge, New Zealand og Irland. Forskeren vil tilbringe deler av sitt europaopphold ved Marine Institute i Galway, Irland.
Algegiftforskning er en relativt ny fagdisiplin på verdensbasis. Veterinærinstituttet startet sin satsning på algegifter i 2000. Miles var med på å bygge opp denne forskergruppen, og har siden den gang jevnlig kommet til Norge for å samarbeide med sine norske kolleger. Algegifter er et komplekst felt og det er nødvendig med en bredt sammensatt gruppe av ulike eksperter for å oppnå resultater.
Mange kunnskapshull
Det er mye vi ikke vet om algegifter. I New Zealand ble for eksempel algegifter ikke regnet som et problem før 1993. Før det var det ingen som tenkte i de baner. Symptomer på algeforgiftning hos mennesker ble antagelig regnet som matforgiftning.
- Vi vet ikke engang hvilke alger som produserer noen av algegiftene, så det er viktig å øke kunnskapen på feltet, sier Dr. Miles.
- Det er dyrt å tilbakekalle produkter og ha dem stående på kjølelager i påvente av testresultater. Derfor ønsker vi å lage gode kjemiske tester som er raske og pålitelige.
Med alt dette snakket om algegifter, er det farlig å spise skjell?
- De skjellene man får kjøpt i butikken har vært testet og er trygge å spise, men man må være forsiktig med å spise selvplukkede skjell. Man bør alltid sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel før man spiser disse.