Bedre og mer effektiv beredskap

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttets tilstedeværelse i Nord-Norge er tema for et forslag fra enkelte stortingsrepresentanter fra landsdelen. I begynnelsen av november ble en høring gjennomført. Forslaget skal stemmes over på nyåret. 

Veterinærinstituttet administrerer overvåking og kartlegging av smittsomme sykdommer hos dyr i Norge. Instituttet jobber for å utnytte mulighetene som nye diagnostiske metoder og moderne teknologi åpner for. Formålet er å sikre bedre og langt mer effektiv beredskap mot dyresykdommer enn før.

Dagens system ikke godt nok
- Med dagens system er det områder som ikke dekkes godt nok. Derfor er vi nå i gang med prosjektet hvor vi ser på hvordan helseberedskap og smittevernet kan bedres, sier Gudmund Holstad, administrerende direktør i Veterinærinstituttet. 

Veterinærinstituttet vedtok i 2014 at Harstad skal ha en ren marin avdeling, med ansvar for havbruk, mens virksomheten i grønn sektor i nord blir nedlagt. Avdelingen i Tromsø opprettholder ansvar for grønn sektor, inntil endelig avgjørelse tas, men obduksjonstjenesten for landdyr vil legges ned.  

Veterinærinstituttet ser blant annet på mulighetene for å bruke moderne datateknologi, slik at man kan sende video og bilder, og effektivt få «fjernhjelp» av eksperter. I Nord Norge vil de også styrke forskningssamarbeidet med NIBIO og andre forskningsinstitusjoner.

Bedre system
- Det er ikke er aktuelt å legge ned obduksjonsvirksomheten i Tromsø før vi har fått på plass et system som er bedre enn det vi har i dag. Det er en forutsetning, sier Holstad.

De som deltok i høringen i Stortingets Næringskomité var Norges Bondelag, Den norske veterinærforening, Troms og Finnmark veterinærforening, UiT – Norges arktiske universitet, Nordnorsk landbruksråd og Norske reindriftsamers landsforbund.

Sentralisering av tjenesten
Samtlige institusjoner uttalte seg kritisk til Veterinærinstituttets planer om å legge ned virksomheten innen grønn sektor i Nord-Norge.  De mente at sentraliseringen av tjenesten kan svekke beredskapen mot alvorlige smittsomme sykdommer, og at hvis denne tjenesten vil forsvinne vil det være negativt for både dyrevelferd og dyrehelse.

-Vi har ingen planer om å svekke beredskapen i Nord-Norge. Tvert imot, den skal bli bedre, sier Holstad.

Del artikkel