Årsrapport: Reetablering av laksebestanden i Vefsnaregionen

Denne saken er eldre enn to år

2015 var det tredje året i reetableringsprosjektet i Vefsnaregionen etter avsluttende bekjempelsesaksjon mot Gyrodactylus salaris i 2012. Reetableringen av laksebestandene i regionen er blitt gjennomført med stedegne bestander, basert på det genetiske materialet som i dag finnes i Statkrafts levende genbank for vill laks på Bjerka.

Rapporten viser at tetthetene av ungfisk i vassdragene er på vei opp, men at det er fortsatt god plass på ungfiskhabitatene.  Av voksen fisk som returnerer stammer 50 % fra reetableringen Dette er i hovedsak fisk som er utsatt som smolt i 2013 og 2014.

−Fra 2016 regner vi med at fisk fra utsettet av yngre lakseunger også kommer tilbake til elvene.  Slik sett ser det ut til at genene fra laks som er ivaretatt på Statkrafts genbank på Bjerka kommer til å dominere i vassdragene, noe som er et hovedmål med reetableringen, forteller Espen Holthe ved Veterinærinstituttet og en av forfatterne bak rapporten. 

Fisk med kjent opphav i voksenfiskbestandene dominerer

 -Naturlig gytt materiale dominerer i ungfiskbestanden i både elvene Fusta og Drevja, fortsetter Holthe.  - I 2014 viste merkeandelen hos voksenfisk i Fusta at kun 10% av fisken var merket, i Drevja var 22,2 % merket i 2014. En må derfor tro at ungfisk med ukjent genetisk opphav dominerer i disse vassdragene, sett i sammenheng med merkeandeler hos ungfisk. 

Holthe sier videre at tettheten av lakseunger (årsyngel) regnes som god til svært god i alle elvene, mens for eldre lakseunger er tettheten lav i Fusta og på den nederste stasjonen i Drevja. 

I Fusta er også innslaget av oppdrettsfisk i 2015 høyt, og det er dermed høy risiko for genetisk påvirkning av bestanden. En høy andel av oppdrett og ikke stedegent materiale i bestandene i Fusta bør motvirkes, med rettet fiske eller uttak av oppdrettsfisk med andre metoder, er rådene som kommer frem i rapporten.

Om prosjektet:
Miljødirektoratet har gitt Veterinærinstituttet i oppgave å lede reetableringsprosjektet. Det praktiske arbeidet i prosjektet omfatter planlegging, utlegging av rogn, vurdering av klekkesuksess, utsett av fisk, undersøkelser av ungfisk samt registrering og prøvetak av tilbakevandret voksen fisk. Arbeidet skal også omfatte evaluering av måloppnåelsen i reetableringsarbeidet, kvalitetssikring av det praktiske arbeidet, rapportering av aktiviteten i prosjektet, samt dokumentasjon av effekten av tiltakene gjennom undersøkelser av innslag av utsatt materiale fra levende genbank i de ulike årsklassene i bestandene.

Les rapporten

Del artikkel