Sykdommen opptrer med jevne mellomrom på det Afrikanske kontinentet sør for Sahara. Den spredde seg fra Afrika til Spania og Portugal rundt 1960. Disse landene brukte 30 år på å bekjempe sykdommen. I 2007 ble sykdommen introdusert i Georgia og smitten har siden spredt seg til Armenia, Aserbajdsjan og Russland. Det gjør at Mattilsynet følger situasjonen nøye.
Smitten spres ved direkte kontakt mellom levende dyr, via infiserte næringsmidler og insekter. I land med villsvin kan de være smittet og overføre sykdommen til tamsvin som holdes ute.
Den globaliserte handel med dyr og animalske produkter, folks reisevaner og endringer i produksjonssystemer anses å være hovedårsaken til spredning av sykdommen til europeiske land. Veterinærinstituttet mener det er spesielt viktig å være på vakt overfor rester av matvarer som kan innholde infisert svinekjøtt. Griser skal ikke ha tilgang til matrester som ikke har vært forsvarlig sterilisert.
Kontaktperson hos Veterinærinstituttet
Bjørn Lium, forsker/dyreartsansvarlig gris, seksjon for husdyrhelse og -velferd
Tlf.: 23 21 63 87/913 31 198
E-post: bjorn.lium@vetinst.no