Veterinærinstituttet fjernet mort i Bymarka i Trondheim kommune ved bruk av rotenon (CFT-L ) den 19.-22 september. Behandlingene ble gjennomført i sju vann i kommunen og målet var å hindre at den svartelistede karpefisken skulle spre seg til drikkevannskilden Jonsvatnet.
- Behandlinga forløp etter plan, og vi er godt fornøyd med gjennomføringen. I to av vatna er det i ettertid plukket nærmere ett tonn død mort, forteller Helge Bardal, prosjektleder ved Veterinærinstituttet i Trondheim.
Veterinærinstituttet gjennomførte rotenonbehandling i Lianvatnet, Haukvatnet, Sølvskakkeltjønna, Kyvatnet, Kobberdammen, Baklidammen, Theisendammen og Ilavassdraget. Dosering er avsluttet, og alt er behandlet etter planlagt tidsforløp. Totalt forbruk av CFT-L endte opp på 4074 liter.
Allerede samlet inn titusenvis av mort
Veterinærinstituttet hadde 16 personer involvert i rotenonbehandlingene hver dag. Av disse har sju ansatt i Veterinærinstituttet og ni innleide. Alle innleide hadde tidligere erfaring fra rotenonbehandling. Veterinærinstituttet leide også inn åtte personer til å samle inn død fisk. Disse har vært delt i to grupper, under ledelse av Trondheim Omegn Fiskeadministrasjon (TOFA). Det er allerede samlet inn titusenvis av mort, sier Bardal.
- Innsjøbehandlinger som denne gjennomføres bare som en engangsbehandling, og det er ikke planlagt flere behandlinger i regionen. Nå skal all mort være fjernet, og utgjør ikke lenger en spredningsfare som kan true de stedegne økosystemene i Trøndelag, sier Bardal.