Anne Stene belyser i sin doktoravhandling hvordan miljøfaktorer påvirker utbrudd og spredning av PD hos oppdrettslaks. Både syk og død laks kan skille ut virus i sjøen og viruspartiklene kan spres ved hjelp av vind og strøm mellom oppdrettsanlegg langs kysten.
Pankreassykdom (PD) er den alvorligste virusinfeksjonen hos norsk oppdrettslaks i dag. Sykdommen gir økt dødelighet, vekstreduksjon og dårlig produktkvalitet hos fisken. Dette har stor betydning for fiskens velferd og for næringas økonomi.
Kyststrømmer sentral for smittespredning
PD-viruset lever lenge utenfor laksen i kaldt, reint sjøvann og har dermed stort spredningspotensial langs norskekysten. Stene har ved hjelp av en hydrodynamisk modell som er utviklet ved SINTEF (www.sinmod.no) vist at spredning mellom oppdrettslokaliteter best lar seg forklare ved retningen på havstrømmene i overflaten. Resultatene viser også at lokaliteter med kort avstand til smittet/syk laks og lokaliteter som er eid av selskap med mange andre smitta lokaliteter, har økt risiko for å få PD.
Temperaturendringer i sjøen kan utløse PD utbrudd
I tillegg til å identifisere risikofaktorer for spredning av PD, har Stene fokusert på risikofaktorer for utbrudd. Doktoravhandlingen, som er utført ved Veterinærinstituttet, viser at laksen får PD når temperaturen i sjøen stiger over tid. Dette kan skyldes at temperaturøkningen fører til en form for kronisk stress hos fisken som påvirker immunforsvaret negativt.. Et sykdomsutbrudd opptrer gjerne når virusmengden i fisken blir høy. Dette kan gi stor utskillelse av virus og dermed høyt smittepress i sjøen.
Virusutskillelse også fra død laks
Et viktig funn i studien er at fett i infisert død fisk på bunnen av merdene også inneholder virus. Noe av dette fettet vil flyte opp til overflaten og være smittsomt for laks som kommer i kontakt med det. I fettlaget kan viruset spre seg videre til andre oppdrettsanlegg påvirket av strømretningen ved overflaten. Dette underbygger nødvendigheten av å fjerne død fisk så raskt og effektivt som mulig.
Viktig kunnskap for å forebygge smitte
Avhandlingen viser at viruset ikke utgjør et problem under smoltproduksjon av laks i ferskvann og at det er smittespredning under vekstfasen i sjøen som er viktigst. Hvis det er mulig å slakte smittet fisk før temperaturen stiger, kan man begrense PD-utbrudd og dermed redusere konsentrasjonen av virus i sjøen. Når færre virus blir transportert med strømmen, vil risikoen for smitte avta. Kunnskapen om vanntransport og utbruddsrisiko vil være nyttig for smitteforebyggende produksjonsplanlegging.
Dette er ny informasjon som gir oppdrettere i et område bakgrunn for å vurdere lokaliteter for smoltutsett i forhold til retningen på dominerende overflatestrøm og lokaliteter med smittet fisk. På samme måte kan utslakting planlegges i forhold til lokalitetens smittestatus, risiko for utbrudd og sannsynlighet for overføring av sykdommen til nærliggende lokaliteter med frisk fisk. Slike tiltak må selvfølgelig settes inn i en bedriftsøkonomisk sammenheng for den enkelte oppdretter og for næringen i sin helhet i hvert område. Kostnadene kan være høye på kort sikt, men må også vurderes i et mer langsiktig perspektiv.
Veiledere i doktorgraden var Hildegunn Viljugrein (hovedveileder, Veterinærinstituttet), Eystein Skjerve (administrativ veileder, Norges veterinærhøgskole), Harald Yndestad (veileder ved arbeidsted, Høgskolen i Ålesund) og Vidar Aspehaug og Magnus Devold (veiledere frå næringen, PatoGen AS).
Personalia
Anne Stene bor i Ålesund og er ansatt ved Høgskolen i Ålesund. Hun fullførte en Cand. Real utdanning i Marin økologi (1983) ved Universitetet i Tromsø og har siden jobbet innen undervisning, forskning og forvaltning relatert til fiskeri og havbruk.
Kontakt
Anne Stene tlf. 70161327/94873101
e-post: anne.stene@hials.no