Fugleinfluensa funnet på Åland

I dag, fredag 25. november har det kommet melding fra finske myndigheter om funn av H5-virus hos toppender på Åland. Som følge av den stadig utviklingen av situasjonen i våre naboland har Veterinærinstituttet vurdert at risikonivået for smitte av fugleinfluensa fra villfugl til fjørfe bør heves fra svært lav til lav.

I den sammenheng har Mattilsynet innført «portforbudforskriften» i definerte risikoområder. Dette gjelder fylkene Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Østfold, Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland. Les mer om hva dette forbudet innebærer for fjørfeeiere på mattilsynets nettsider.

Veterinærinstituttet følger situasjonen i Skandinavia og resten av Europa nøye, og oppfordrer folk til å melde ifra til Mattilsynet ved observasjon av flere døde fugler innenfor et begrenset område. Spesielt oppmerksom skal man være ved funn av på andefugler, måker og vadefugler.

Fjørfe-eiere anmodes om å være påpasselig med biosikkerhetsrutiner, og fjørfebesetninger i nærheten av vann eller våtmarksområder bør være ekstra aktsomme i forhold til sykdomstegn.

H5N8-virus har aldri vært påvist hos mennesker.

Aktuelle lenker

Kontaktperson:
Siri Kulberg Sjurseth

Del artikkel