Handlingsplan mot Campylobacter i slaktekylling - Resultater fra overvåking 2012

Campylobacteriose er den hyppigst rapporterte bakterielle diaresykdommen hos mennesker i Norge. Omtrent halvparten av tilfellene er smittet i Norge. I Norge er fjørfekjøtt kjøpt rått, konsum av grillmat, ubehandlet drikkevann, kontakt med dyr i yrke og inntak av dårlig varmebehandlet svinekjøtt identifisert som risikofaktorer (Kapperud et al, Am J Epidemiol 2003; 158 (3): 234-42).

Handlingsplanen vedrørende Campylobacter spp. hos norsk slaktekylling ble iverksatt våren 2001 og er resultatet av en samhandling mellom aktører på veien fra ”jord-til-bord”; næringen, tilsynsmyndigheter og forvaltningsstøtteinstitusjoner. Zoonosesenteret ved Veterinærinstituttet koordinerer de ulike aktivitetene i handlingsplanen og bearbeider og presenterer resultatene.

Handlingsplanen har blitt modifisert og endret flere ganger, og detaljene for 2012 og tidligere år samt annen informasjon om Campylobacter spp. finnes på handlingsplanens sider

Merete Hofshagen

avdelingsdirektør
Mobilnr: +47 48896395
E-post: merete.hofshagen@vetinst.no

All ansatte

Sykdom og agens

Aktuelle fagområder

Dyr