Elgku i Finland har fått påvist prionsykdom

 

Denne saken er eldre enn to år

Finlands andre tilfelle av atypisk skrantesjuke er påvist hos en eldre elgku, melder det finske mattilsynet. Elgkua ble funnet liggende i terrenget under jakt i Laukas og var i dårlig hold.

Hodet på elgen ble sendt til det finske mattilsynet (Livsmedelsverket) i slutten av oktober for undersøkelse. Prøvene viste at elgkua led av atypisk skrantesjuke.

Finlands første tilfelle av denne sykdommen ble konstantert hos en 15-årig elg som ble funnet død i Kuhmo i begynnelsen av 2018.

Etter at Norge påviste skrantesjuke i 2016, henholdsvis klassisk skantesjuke på villrein og atypisk skrantesjuke på elg, har EU fra 2018 iverksatt ett treårig overvåkningsprogram i Sverige, Finland, Polen og de baltiske landene.

I Finland har forekomsten av skrantesjuke hos ville hjortedyr vært undersøkt siden 2003. Så langt har man i Finland undersøkt totalt cirka 5 000 dyr. Av disse har altså bare to elger gitt positivt resultat.

Også i Sverige og Norge har tilsvarende tilfeller av atypisk skrantesjuke blitt påvist i gamle elger. Denne formen for skrantesjuke er så vidt man vet, ikke smittsom mellom levende dyr. Dette i motsetning til klassisk skrantesjuke, som er funnet på villrein i Norge og på hjortedyr i Nord-Amerika.

Les saken hos Livsmedelsverket

Les fakta om skrantesjuke (CWD)

Overvåkningsprogram CWD i Norge

Del artikkel