Går inn i nytt senter for dyrehelse og økonomi

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har blitt medlem av det nye OIE Collaborating Center for the Economics of Animal Health (CCEAH) sammen med Universitetene i Utrecht og Liverpool.

Verdens dyrehelseorganisasjon OIE er en mellomstatlige organisasjonen med ansvar for å trygge dyrehelsen over hele verden, og benyttes blant annet som en referanseorganisasjon av World Trade Organization (WTO).

- Vi er stolte av at Veterinærinstituttet går inn i samarbeidssenteret for helseøkonomi. Dette vil supplere vår aktivitet innen epidemiologi og risikovurdering. Vårt viktigste bidrag vil være å utvikle kompetanse og kunnskap om de økonomiske konsekvenser dyre- og fiskesykdommer har på næring og samfunn. I første omgang vil vi fokusere på sykdommer i akvakultur, sier Edgar Brun, direktør for avdeling for fiskehelse og velferd ved Veterinærinstituttet.

Om CCEAH

CCEAH vil fokusere på systematisk bruk og opplæring av økonomi i dyrehelsemetoder med resultater som er tilpasset Global Burden of Animal Diseases (GBADs) -programmet. Derfor vil CCEAH spesialisere seg på følgende tre områder:

• Forbedre metoder for å estimere sykdoms- og helsebyrde hos dyr, inkludert hvor det oppstår, hvilke dyr det rammer, samt årsaker og risikofaktorer

• Bedre tilgang til og standardisering av informasjon om sykdoms- og helsebyrde gjennom utvikling av en skybasert kunnskapsbase

• Forbedre evnen til å tolke og bruke informasjon om dyresykdommer og den samlede byrden sykdommer har på næring og samfunn for å oppnå mer effektiv bekjempelse og kontroll

Dette skal oppnås gjennom et tverrfaglig samarbeid med blant annet økonomer, epidemiologer, veterinærer, fiskehelsepersonell, biologer og datainformatikere. Forskere tidlig i sin tidlige karriere og skal gis doktorgradsmuligheter innen fagområdet dyrehelseøkonomi.

Lenke til internasjonal side:

https://animalhealthmetrics.org/span-classcolorcollaborating-centre-span/

Del artikkel