Mykotoksiner i mat

Veterinærinstituttet overvåker forekomsten av mykotoksinproduserende muggsopp og mykotoksiner (muggsoppgifter) i næringsmidler på oppdrag fra Mattilsynet.

Formålet med prosjektet er å overvåke forekomsten av mykotoksiner som kan være av helsemessig betydning i norskproduserte og importerte vegetabilske næringsmidler.

2024

Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av fremmedstoffer i næringsmidler. I samarbeid med Veterinærinstituttet blir nivåene av naturlige giftstoffer fra sopp (mykotoksiner) undersøkt i mat.

Hensikten med overvåkingsprogrammet er hovedsakelig å overvåke nivået av mykotoksiner for å sikre at forbrukerne ikke utsettes for noen som kan utgjøre en helsefare. Overvåkingen skal også bidra til å sikre at næringsmiddelvirksomhetene etterlever regelverket slik at mykotoksiner ikke overskrider gjeldende grenseverdier.

Rapporten presenterer resultater fra 189 prøver tatt ut på det norske markedet i 2024 og analyserte for relevante mykotoksiner:

Antall prøver

Prøvemateriale

22

 Pistasjnøtter

25

Mandler

30

Mais

25

Kornbasert barnemat

11

Pasta, fullkorn

30

Havregryn

26

Frokostblanding


I 2024 var det to funn over grenseverdiene for mykotoksiner i næringsmidler, en prøve med aflatoksin i pistasjnøtter og en prøve med aflatoksin i mandler.

Last ned rapporten

Eldre rapporter