Mykotoksiner i mat
Veterinærinstituttet overvåker forekomsten av mykotoksinproduserende muggsopp og mykotoksiner (muggsoppgifter) i næringsmidler på oppdrag fra Mattilsynet.
Formålet med prosjektet er å overvåke forekomsten av mykotoksiner som kan være av helsemessig betydning i norskproduserte og importerte vegetabilske næringsmidler.
2024
Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av fremmedstoffer i næringsmidler. I samarbeid med Veterinærinstituttet blir nivåene av naturlige giftstoffer fra sopp (mykotoksiner) undersøkt i mat.
Hensikten med overvåkingsprogrammet er hovedsakelig å overvåke nivået av mykotoksiner for å sikre at forbrukerne ikke utsettes for noen som kan utgjøre en helsefare. Overvåkingen skal også bidra til å sikre at næringsmiddelvirksomhetene etterlever regelverket slik at mykotoksiner ikke overskrider gjeldende grenseverdier.
Rapporten presenterer resultater fra 189 prøver tatt ut på det norske markedet i 2024 og analyserte for relevante mykotoksiner:
Antall prøver | Prøvemateriale |
22 | Pistasjnøtter |
25 | Mandler |
30 | Mais |
25 | Kornbasert barnemat |
11 | Pasta, fullkorn |
30 | Havregryn |
26 | Frokostblanding |
I 2024 var det to funn over grenseverdiene for mykotoksiner i næringsmidler, en prøve med aflatoksin i pistasjnøtter og en prøve med aflatoksin i mandler.
Last ned rapporten
- Mykotoksiner i næringsmidler 2024 (pdf 1mb)
Eldre rapporter
- Mykotoksiner i næringsmidler 2023 (pdf 1mb)
- Mycotoxins in Food 2017 (pdf 991kb)
- Mycotoxins in Food 2016 (pdf 1mb)
- Mykotoksiner i mat 2011 (pdf 827kb)