Omfattende testing av hjortedyr for Chronic Wasting Disease (CWD) starter nå

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet vil i løpet av høsten 2016 teste inntil 15000 hjerneprøver fra ville og tamme hjortedyr for prionsykdommen Chronic Wasting Disease (CWD).

Som følge av påvisningen av prionsykdommen Chronic Wasting Disease hos et reinsdyr og to elger  tidligere i år, gjennomføres det nå en omfattende overvåking av hjortedyr i hele landet. Veterinærinstituttet har fått i oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet å undersøke hjernen fra ca. 15 000 ville og tamme hjortedyr (reinsdyr, elg, hjort og rådyr) for CWD.

Stor dugnad

Som et ledd i kartleggingen av sykdommen i Norge oppfordres jegere i utvalgte områder sterkt til å bidra med å levere inn hele hoder fra elg, hjort og villrein, felt under jakta. Disse dyrene skal undersøkes for CWD for å få økt kunnskap om forekomst i Norge.  Innsamlingen gjennomføres i de områdene der sykdommen ble oppdaget, og i de fleste kommunene som er med i bestandsovervåkingsprogrammet for hjortevilt.

I tillegg skal alle hjortedyr (reinsdyr, hjort, elg og rådyr) i Norge som dør av sykdom, skader eller annen ukjent årsak eller blir avlivet på grunn av sykdom, skader eller unormal adferd, prøvetas av Mattilsynet.

- Veterinærinstituttet er det nasjonale referanselaboratoriet for prionsykdommer, herunder Chronic Wasting Disease. Innsamlingen vil bidra til å bygge opp kompetansen vår og styrke vår forskning innen dette området, forteller forsker Sylvie Benestad, ansvarlig for prionsykdommer hos Veterinærinstituttet.

«Hvordan kan jeg hjelpe?»

Det er viktig at både jegere og andre som finner døde, syke eller skadde hjortedyr, eller observerer dyr som har en unormal oppførsel, varsler Mattilsynet så snart som mulig med tanke på prøvetaking for laboratorieundersøkelse ved Veterinærinstituttet.  

Føre-var holdning

De undersøkelsene som Veterinærinstituttet har gjennomført relatert til eksisterende internasjonal kunnskap indikerer at det er to typer CWD i Norge. Mattilsynet har inntatt en aktiv føre-var holdning knyttet til kjøtt fra dyr som tester positivt. CWD er en dyresykdom som har svært liten risiko for å smitte mennesker, men for å være på den sikre siden kommer ikke Mattilsynet til å godkjenne at kjøtt som tester positivt skal spises.

Om sykdommen

Chronic Wasting Disease (CWD) er en smittsom prionsykdom som rammer sentralnervesystemet hos hjortedyr og forårsaker ødeleggelse av hjernevevet. Sykdommen har en langsom utvikling og rammer først og fremst unge, voksne dyr. Den kjennetegnes bl.a. ved atferdsendringer, ukoordinerte bevegelser og vekttap og ender alltid med døden.

Les mer om sydommen Chronic Wasting Disease
Spørsmål og svar om Chronic Wasting Disease

NINAs sider med informasjon om innsamling av hoder fra jakta

Mattilsynets side om skrantesjuke (CWD)

Nettmelding fra Mattilsynet  
Nettmelding fra Miljødirektoratet
Nettmelding fra NINA

Del artikkel