Gytefisktellinger i Hollaelva 2023

Gytefisktellingene i Hollaelva ble også i 2023 gjennomført etter lysfiskemetoden. Prosjektet er et samarbeid mellom Heim kommune og Veterinærinstituttet. Tellingene ble finansiert med midler fra Statsforvalteren i Trøndelag. Heim kommune og Veterinærinstituttet bidro med egne midler og eget utstyr, i tillegg bidro TrønderEnergi med midler for utvidet prøvetaking. Gytefisktellingene gir et grunnlag for å vurdere status for laksebestanden i Hollaelva, og følge bestandsutviklingen over tid.

Det tidligere undersøkte referansestrekket i Hollaelva ble undersøkt ved hjelp av lysfiskemetoden søndag 22. okrober 2023. Et tilfeldig utvalg av de observerte laksene ble håvet, lengdemålt og skjellprøvetatt.

Totalt ble det observert 75 laks på det undersøkte strekket. Referansestrekket utgjør ca. 1/3 av anadromt strekke i Hollaelva. Strekket er ansett som det desidert viktigste gyteområdet i vassdraget, selv om tidligere undersøkelser indikerer at det også forgår gyting i andre deler av vassdraget.

Vitenskapelig Råd for Lakseforvaltning har oppgitt gytebestandsmålet for vassdraget til 86 kg hunnlaks (65-130 kg). Det estimeres at mengden hunnlaks observert på referansestrekket under tellingene utgjorde ca. 87 kg. Tellingene ble gjennomført på et tidspunkt som ikke er representativt for å vurdere gytebestand av sjøørret i vassdraget.

Det ble ikke observert rømt oppdrettsfisk eller kultivert fisk under tellingene. Skjellprøveanalysene av de prøvetatte fiskene viser tilsvarende resultater.