Kurs i uttak av hjerneprøver

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet og Mattilsynet arrangerer et kurs på Gardermoen 25. august 2016 i prøvetaking for prionsjukdommer hos ville og tamme drøvtyggere. Kurset holdes i forbindelse med overvåkingsprogram av prionsjukdommer hos disse dyrene.

Etter at Chronic Wasting Disease (CWD) ble påvist på en rein i Nordfjella villreinområde i mars i år og på to elger i Selbu kort tid etter, besluttet Mattilsynet og forvaltningsinstitusjonene fort å etablere et omfattende overvåkings- og kartleggingsprogram for ville og tamme hjortedyr i Norge. Som et ledd i disse forberedelsene, skal Veterinærinstituttet og Mattilsynet arrangere kurset. 

Siden 1998 har Norge hatt et  betydelig overvåkningsprogram for skrapesjuke hos småfe, BSE hos storfe og lite program for CWD hos ville hjortedyr. Det er prøver fra hjernen som undersøkes og derfor er det kun døde dyr som kan prøvetas.

Prøvetaking av ville hjortedyr er ressurskrevende og må i hovedsak basere seg på prøver fra dyr skutt under jakt eller syke og skadde dyr. Det har derfor vært en intens aktivitet hos Mattilsynet og forvaltningsinstitusjonene for å få på plass et overvåkningsprogram før årets jakt begynner.

Kurset er beregnet for Mattilsynets ansatte som har erfaring med denne prøvetakingen fra før. Personene som har gjennomført kurset skal lære opp, rettlede og bistå andre personer som blir involvert i TSE-prøvetaking.

Veterinærinstituttet har utarbeidet en video som viser hvordan man praktisk tar ut hjerneprøve fra drøvtyggere.

Del artikkel