Blyforgiftning hos husdyr om sommeren

Denne saken er eldre enn to år

Blyforgiftning er et kjent problem i landbruket. Som oftest skjer den hos dyr som får tilgang til bil- eller traktorbatteri som ligger tilgjengelig i beiteområdet, og forgiftningen er derfor vanligst om sommeren.

Vanligvis rammer forgiftningen storfe – antakelig fordi de er nysgjerrige og de ser ut til å like smaken av bly.

Storfe slikker på blybatteri
Kanskje er bly mer tilgjengelig i kulturbeiter som brukes til storfe enn i beiter som brukes til andre dyr. Men alle dyr kan forgiftes av bly. Den vanlige historien er i alle fall storfe som har fått i seg bly fra henslengte batterier i beiteområdet. Et blybatteri består for det meste av bly i form av gitter og pulver, i tillegg til svovelsyre, i en plastbeholder.

Dramatisk forgiftning
Hendelser av blyforgiftning hos beitedyr rammer gjerne enkeltdyr eller et lavt antall dyr. Hendelsene er likevel alvorlige nok og innebærer mye lidelse for dyra det angår.

Bly gir en dramatisk forgiftning som først og fremt gir symptomer fra sentralnervesystemet og svært ofte ender med død. Dyra endrer adferd, viser ustøhet og koordinasjonsproblemer. De kan bli nedstemte eller eksiterte, eller begge deler, virke blinde, få kramper og gå i koma. Et mindre dramatisk forløp kan være opphørt matlyst, redusert aktivitet i vomma, og diaré.

En sjelden gang skjer det større hendelser av blyforgiftning som kan ramme mange dyr – som en hel besetning. I fjor sommer skjedde det i en storfebesetning med rundt 80 melkedyr pluss ungdyr og kalver. Et traktorbatteri var blitt lagt i traktorskuffen som så ble brukt til å fylle opp fôrblanderen. Dermed ble batteriet kuttet opp sammen med grovfôret og fordelt til kyrne og ungdyra. Mange ungdyr og noen kyr, til sammen 22 dyr døde eller ble avlivet.

Bly i skytefelt
Dyr som beiter i områder som har vært benyttet som skytefelt med blyammunisjon, er også utsatt for blyforgiftning. Jorda i slike områder kan inneholde mye bly. Beitedyr inntar normalt en del jord, især dersom tilgangen på mineraler for øvrig, er lavt. Dessuten er det indikasjoner på at dyr kan bli tiltrukket av og beite mer intenst i gamle skytefelt.

I fjor sommer var en sak som rammet kviger som hadde tilgang til en gammel skytebane. Seks dyr ble blyforgiftet, hvorav fire døde eller ble avlivet, mens to kom seg etter behandling med kelatoren kalsium-EDTA.

Bly i animalske produkter
I dyr som er utsatt for blyforgiftning, eller har fått i seg økt mengde bly uten å få kliniske symptomer, kan blykonsentrasjonene bli svært høye i organer som lever og nyre, og i beinvev. Der kan forhøyete blykonsentrasjoner vedvare i lang tid. I muskulaturen er det lavere blykonsentrasjoner.

Kjøtt fra dyr som har overlevd blyforgiftning viser vanligvis ikke blyinnhold over grenseverdien, men man må være oppmerksom på at innmat og knokler kan inneholde bly betydelige blynivåer. Bly går også over til melk og kan gjøre melken fra dyr som overlever forgiftningen, uegnet til konsum i flere uker.

Blyforgiftning hos storfe på grunn av bil-/traktorbatterier ser heldigvis ut til å ha blitt sjeldnere i løpet av de siste 10-20 årene på grunn av informasjon om denne faren, samt gode innsamlingsordninger for avfall. Men forgiftning fra blybatterier er fortsatt et årvisst fenomen, og det er også viktig å være oppmerksom på faren for blyforgiftning hos dyr som har tilgang til gamle skytefelt.

Seniorforsker, veterinær/toksikolog Aksel Bernhoft, Veterinærinstituttet

Del artikkel