Nytt skritt på veien mot friskmelding av Lærdalselva

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har undersøkt om laksunger fra Lærdalselva er infisert med Gyrodactylus salaris. Parasitten ble ikke påvist.

Veterinærinstituttet gjennomfører på oppdrag fra Mattilsynet et friskmeldingsprogram for Gyrodactylus salaris i Lærdalselva.

-I slutten av august samlet vi inn 244 laksunger fra 20 stasjoner i elva. Laksungene er nå undersøkt og G. salaris ble ikke påvist. Vi vet at en friskmelding av Lærdalselva vil bety svært mye for mange, både i og utenfor Lærdal, og det er derfor hyggelig å kunne formidle de gode resultatene fra den første av to innsamlinger i 2016, sier Sigurd Hytterød, prosjektleder og forsker ved Veterinærinstituttet. Neste innsamling er planlagt i begynnelsen av oktober i år.

Elva ble behandlet med aluminiumsulfat (AlS-metoden) i 2011 og 2012. AlS-metoden er en skånsom behandlingsmetode som kan fjerne G. salaris fra vassdrag uten at laks og annen fisk dør. Lærdalselva har vært en sentral arena for utvikling av AlS-metoden, og det er knyttet stor spenning til resultatet fra behandlingen.

Friskmelding av vassdrag som er behandlet mot G. salaris foregår ved at laksunger undersøkes to ganger årlig over en tidsperiode på fem år etter endt behandling. Hvis parasitten ikke påvises i denne perioden kan vassdraget friskmeldes.

-Lærdalselva er nå inne i sitt fjerde år i friskmeldingsprogrammet. Hvis parasitten ikke påvises under neste innsamling i oktober, eller ved undersøkelsene i 2017, vil Veterinærinstituttet anbefale friskmelding av den berømte lakseelva, sier Hytterød.

Del artikkel