MRSA påvist i svinebesetninger i Vestfold

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har varslet Mattilsynet om funn av MRSA-bakterier i prøver fra en svinebesetning i Vestfold. Svinebesetningen ble testet i overvåkings- og kontrollprogrammet for MRSA i svinebesetninger, og påvisningen i Vestfold er den første påvisningen i overvåknings- og kontrollprogrammet for MRSA i 2017. 

Mattilsynet har tatt prøver fra kontaktbesetninger som har mottatt griser fra besetningen det siste året. Gjennom denne prøvetakingen er det påvist MRSA i prøver tatt i en slaktegrisbesetning.

Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens og undersøker prøver fra dyr, mat og fôr for antibiotikaresistente bakterier. I tillegg er Veterinærinstituttet med i planleggingen av overvåkningsprogrammet for antibiotikaresistente bakterier inkludert MRSA hos svin og gjør analyser og rapporterer om forekomst på oppdrag fra Mattilsynet. Et av Veterinærinstituttets viktige oppgaver er å gi råd, faglige vurderinger og risikoanalyser med hensyn til MRSA når det er aktuelt.

Aktuelle lenker:                                                                     
Les mer om MRSA hos gris.
Les nettnyhet fra Mattilsynet. 
Les mer om MRSA hos mennesker.
Informasjon om Veterinærinstituttet som nasjonalt referanselaboratorium.

Kontaktpersoner hos Veterinærinstituttet:
Anne Margrete Urdahl
Carl Andreas Grøntvedt

Del artikkel