MRSA påvist i slaktegrisbesetning på Haugalandet

Veterinærinstituttet har varslet Mattilsynet om funn av MRSA-bakterier i prøver fra en slaktegrisbesetning på Haugalandet. Påvisningen er den første påvisningen i overvåknings- og kontrollprogrammet for MRSA i 2016.

Svinebesetningen ble testet i overvåkings- og kontrollprogrammet for MRSA i svinebesetninger. Mattilsynet er i gang med å ta prøver fra de besetningene som i løpet av det siste året har levert gris inn til denne slaktegrisprodusenten, og disse prøvene vil analyseres fortløpende ved Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens og undersøker prøver fra dyr, mat og fôr for antibiotikaresistente bakterier. I tillegg er Veterinærinstituttet med i planleggingen av overvåkningsprogrammet for antibiotikaresistente bakterier inkludert MRSA hos svin og gjør analyser og rapporterer om forekomst på oppdrag fra Mattilsynet. Et av Veterinærinstituttets viktige oppgaver er å gi råd, faglige vurderinger og risikoanalyser med hensyn til MRSA når det er aktuelt.

Aktuelle lenker:   
Mattilsynets nettmelding

Les mer om MRSA hos gris
Les mer om MRSA hos mennesker
Informasjon om Veterinærinstituttet som nasjonalt referanselaboratorium

Kontaktpersoner hos Veterinærinstituttet:
Anne Margrete Urdahl
Carl Andreas Grøntvedt

 

Del artikkel