Med én helse i fokus i 125 år

Denne saken er eldre enn to år

Onsdag 12. oktober innleder Landbruks- og Matminister, Jon Georg Dale, åpningen av jubileumsmarkeringen på et seminar i Veterinærinstituttets lokaler på Adamstuen i Oslo.

I tilknytning til jubileet, uttaler Dale følgende:

- Veterinærinstituttet er det ledende offentlige laboratoriet innen dyrehelse, fiskehelse, fôr- og mattrygghet i Norge. Gjennom 125 år har forskere og fagfolk jobbet for sunne dyr i gode miljø. Dette arbeidet har også vært viktig for å styrke folkehelsa. I vår globaliserte verden, der folk, fisk og fe krysser landegrenser i enda større grad enn før, sikrer Veterinærinstituttet sitt arbeid oss en nødvendig beredskap også mot nye, smittsomme dyresykdommer. Gratulerer til Veterinærinstituttet med 125-årsdagen!

Én helse – dyrehelse og folkehelse henger sammen

Det veterinær-pathologiske laboratorium ble etablert i 1891 i Grubbegata i Oslo. Det var det første veterinærinstituttet i Norden, med legen og veterinæren Ole Olsen Malm som leder. Med sin bakgrunn som både lege og veterinær var det naturlig for Ole Olsen Malm å jobbe mot sykdommer som kan true både folk og dyr.

Roar Gudding, som har skrevet bok om Veterinærinstituttet og veterinærmedisinske historie i Norge, ser flere slående likheter i tenkemåten til den første direktøren på slutten av 1800-tallet og det som preger Veterinærinstituttet i dag.

- «Én helse» var ikke et begrep på den tiden, men konseptet det bygger på, spredning av smittestoff og sykdommer fra dyr til menneske, var i ferd med å bli anerkjent på den tiden. Han skulle bare visst at visjonen til Veterinærinstituttet i dag handler om nettopp «én helse», sier Gudding og smiler.

  • Veterinærinstituttets utvikling fra 1891 til 2016

    1891: Veterinær-pathologiske laboratorium ble opprettet i Grubbegata med Ole Olsen Malm som leder.

    1912: Halfdan Holth ble ansatt for å lede oppbygging av serumproduksjon.

    1914: Innflytting i nye lokaler på Adamstuen under navnet Veterinærinstituttet.

    1924: Carl Schwensen Aaser er den første til å disputere på en fiskesykdom i landet.

    1926: Første diagnose av munn- og klauvsjuke i Norge.

    1929: Arbeidet for å knekke hønsetyfus ble systematisert.

    1932-34: Arbeidet med utrydding av storfetuberkulose og smittsom kalvekasting ble satt i system.

    1937: Det siste store utbruddet av miltbrann i Norge.

    1952: Smittsom kalvekasting utrydda som sjukdom i Norge. Siste observasjon av munn- og klauvsjuke.

    1960: Arbeidet med fiskesykdommer startet. Den første hele stillingen på fisk kom i 1967.

    1963: Storfetuberkulose utrydda som sjukdom i Norge.

    1965: Den første toksikologen ble ansatt.

    1990: Statens veterinære laboratorium i Sandnes, Bergen, Trondheim, Harstad ble inkludert i Veterinærinstituttet. Tromsø noe senere.

    1995: Nytt laboratorium for undersøkelse av hjernevev mot skrapesyke og etterhvert kugalskap og CWD (sistnevnte oppdaget i 2016).

    1998: Diagnostisering av atypisk skrapesyke (Nor 98) for første gang i verden er et internasjonalt gjennombrudd av forskere på Veterinærinstituttet.

    1999: Norsk zoonosesenter ble vedtatt etablert av Stortinget. Satsing på antibiotikaresistens startet opp med den første årlige NORM-VET-rapporten.

    2014: Feiret 100 år på Adamstuen.

    2015: Akvatisk biosikkerhet nytt initiativ.

    2016: Skrantesyke eller Cronic wasting disease (CWD) hos hjortedyr ble oppdaget for første gang i Europa, og for første gang i verden på reinsdyr.

    Grunnsteinen for nybygget til Veterinærinstituttet og NMBU ble lagd ned av statsrådene Jon Georg Dale og Torbjørn Røe Isaksen på Ås.

Veien videre: ytterligere økt beredskap med nye Veterinærinstituttet på Ås

I 2019 skal Veterinærinstituttet flytte inn i nye lokaler på Ås.

Lokalene blir blant de meste moderne og best utstyrte i Europa, og vil gi Norge økt beredskap mot alvorlige dyresykdommer. Prosjektet har høyt fokus på helse, miljø og sikkerhet, herunder sikkerhet i forhold til sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker.  Lokalene bygges nært noen av Veterinærinstituttets viktigste samarbeidspartnere som NMBU, NIBIO og Nofima, og vil være av stor betydning for Veterinærinstituttets forskning på alvorlige helsetrusler som antibiotikaresistens, skrantesjuke, krepsepest og lakselus.

Jubileumsarrangementet

Dagen innledes med et seminar om norsk akvakultur i Fellesauditoriet fra klokka 10-12. Etter lunsj, starter selve jubileumsarrangementet kl. 13. Her vil det bli både faglige innlegg, bursdagskake, kunstneriske innslag og avsluttes med enkel servering og hilsner til jubilanten.

Se mer informasjon om arrangementet og program

Følg oss live og via sosiale medier

Jubileumsseminaret vil bli streamet, så du kan følge det fra din egen pc.

Du kan også følge oss på Twitter via #vigratulererVI og #vetinst125

Kontaktpersoner
Adm. dir. Merete Hofshagen.
Tlf. 48896395    E-post: merete.hofshagen@vetinst.no

Kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas
Tlf. 920 80 877    E-post: kommunikasjon@vetinst.no

Del artikkel