Hjem / Nyheter / Ny rapport: Mykotoksiner i matvarer

Ny rapport: Mykotoksiner i matvarer

Nøtter og tørket frukt i mix

Nøtter, frø, tørket frukt og kornprodukter
har blitt undersøkt for muggsoppgifter.
Foto: Colourbox. 

På oppdrag for Mattilsynet har Veterinærinstituttet analysert mykotoksiner i ulike vegetabilske matvarer solgt på det norske markedet. Prøvene er tatt ut som en del av Mattilsynets overvåkingsprogram for mykotoksiner i næringsmidler, og hensikten har vært å kartlegge risikoprodukter mht mykotoksiner i næringsmidler på det norske markedet.

Hovedfokus har vært å fortsette prøvetaking for analyse av Fusarium-toksiner i korn, samt å kartlegge innhold av aflatoksiner i  importerte nøtter, oljeholdige frø og tørket frukt.

Kornprodukter
Det ble i 2011 samlet inn 119 prøver av ulike kornprodukter på det norske markedet. Kornprøvene fordelte seg på 37 prøver av siktet hvetemel, 28 prøver av sammalt hvetemel, 24 prøver av hvetekli (kruskakli) og 30 prøver av havregryn. Disse ble analysert for trichothecenene deoksynivalenol (DON), nivalenol, HT-2 og T-2 toksin, som dannes av ulike muggsopper fra slekten Fusarium.

Den høyeste konsentrasjonen av DON i siktet hvetemel var 501 µg/kg mens gjennomsnittet var 200 µg/kg. Den høyeste konsentrasjon av DON i sammalt hvetemel og hvetekli (kruskakli) var henholdsvis 504 og 1364 µg/kg. Gjennomsnittskonsentrasjonene ble beregnet til henholdsvis 248 og 241 µg/kg. Det ble kun funnet en prøve av hvetekli over gjeldene grenseverdi for DON (750 µg/kg). 

Den høyeste konsentrasjonen av DON i havregryn målt til 314 µg/kg,  mens gjennomsnittet var 165 µg/kg.  Det ble kun funnet spormengder av HT-2 og T-2 toksin i havregryn i 2011.

Nøtter, frø og frukt
Aflatoksin B1, B2, G1 og G2 ble analysert i 20 prøver av rosiner, 15 prøver av aprikos, 11 prøver av valnøtter, 3 prøver av peanøttsmør, 7 prøver av peanøttsaus, 14 prøver av cashewnøtter, 12 prøver av pinjekjerner, 12 prøver av solsikkefrø og 9 prøver av gresskarfrøkjerner.

Det ble kun funnet en prøve av rosiner som inneholdt små mengder av aflatoksiner B2. De øvrige prøvene av rosiner og aprikos inneholdt ikke aflatoksiner i målbare mengder.

To prøver av pinjekjerner var over grenseverdien for aflatoksin B1 på 2,0 µg/kg. I de øvrige prøvene ble det ikke påvist aflatoksiner. Tilsvarende ble det i en prøve av cashewnøtter funnet aflatoksin B1 over grenseverdien. De øvrige cashewnøtt prøvene inneholdt ikke aflatoksiner. Det ble ikke funnet aflatoksiner i prøver av valnøtter og solsikkefrø.

Det ble ikke funnet aflatoksin B1 i peanøttsmør, mens 4 prøver av peanøttsausprøvene inneholdt aflatoksin B1. Den høyeste ble målt til 1,3 µg/kg. De øvrige tre positive prøvene inneholdt kun små mengder av aflatoksin B1.

En prøve av gresskarkjerner ble funnet å inneholde 1,0 µg/kg av aflatoksin B1. De øvrige inneholdt ikke aflatoksiner.

Last ned rapporten Mattilsynets overvåkingsprogram for mykotoksiner i næringsmidler i 2011

Les mer hos Mattilsynet

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Per-Erik Clasen 

Jens Børsum